sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Hawaii Ironman 2012

Kisapäivän aamu ja edeltävä ilta meni tutulla kaavalla. Yhdeksältä nukkumaan, yhdeltätoista unta ja heräsin kolmen jälkeen, kun herätys olisi ollut vasta neljältä. Aamupalakin oli perinteinen, puuroa, leipää, mehua ja kuppi kahvia.
 
Kisa-alueella oli uskomaton kuhina, kun 2000 triathlonistia haki paikkaansa. Systeemi toimi urheilijan kannalta hyvin, mutta katsojilla oli ilmeisesti ollut aamulla ahdasta. Varsinainen kisa-alue on todella pieni mutta valtavan volunterien määrä ja kokenut kisakoneisto selvisi hyvin alkuhässäkästä. Pro lähti matkaan puoli tuntia oikein tykinlaukauksella samoin naiset. Meille lähtömerkkinä oli vain torven törähdys.
 
Uinti
 
Olipa uskomaton uinti jos sitä uinniksi voi sanoa. Valitsin paikan rannalta katsoen vasemmalta ja tietenkin eturivistä. Koko uintimatkan aika oli jatkuvaan painia, mitään suomalaista kisaa tai aiksempia Ironmaneja ei voi edes verrata tuoohon ahtauteen. Yleensä omasta uintirytmistä saa kiinni muutaman sadan metrin jälkeen, nyt oli yhtä pesukonetta koko matka. Aika 1.08 kertoo osaltaan siitä toisaalta matka täällä on ilmoituksen mukaan 3900m. Loppuihan se kuitenki aikanaan vaikka välillä tuntui, etten etene mihinkään. Uinnin otin aika rennosti ja yritin säästellä voimia tulevaan. Tomppa llati minulle taktiikan joka osuudelle ja uinnissa se oli vahva alku ja siiten omaan rytmiin ja lopussa vahvasti ennen vaihtoa. Ei aivan mennyt taktiikan mukaan mutta melkein. 
 
Pyöräily
 
Kaupunki osuus ajaettiin aika kasassa ja vauhti Kuakini HWY:llä oli almäkeen tosi kova. Taktiikkana oli päästä kohtuu helpolla eka noin 60km Kawaihaihin, josta nousu Hawille alkaa. Olen muutamassa tekstissä sanonut, ettei täällä ole tuullut niin kovaa kuin Lanzarotella, olis pitänyt olla hiljaa, tänää vastaatuuli Hawille nousussa imi voimat vaikka yritinkin olla puristamatta liikaa. Paluumatka Kawaihaihin meni helpommin mutta siiten taas pidettiin niin hurjaa vauhtia eli kaikki tuumat käytössä ja sen jaloista lähti. Kolmas 60km osuus Kawaihaista Konaan oli sitten aika puristamista kun vastatuuli  klo 12 paahtava lämpö ei antanut mitään anteeksi, vauhti putos vääjäämättä ja myönnetään, että mossahdin.  
 
Juoksu 
 
Taktiikkana oli juosta ensimmäinen Alii Dr osuus rennosti liikaa yrittämättä mutta kyllä se imi mehua jo väsyneestä miehestä. Mäki keskusta valtatielle on raastava ja taitaa olla sama missä Magnus Löngvistinkin aikanaan mossahti. Valtatiellä oli sitten lämpöä riittävästi, en osaa sitä sanoin kuvata mutta jotenkin tuntui, että juoksen 40 asteen kuumeessa. Päähän kaadettu kylmävesi ja hattu laitetut jääpalat helpottivat muutaman hetken. Välillä oli pakko kävellä ja se vähän jurppii. Välillä tuntui, ettei Energy Labin kääntöpaikka tule koskaan. Tulomatkalla pakotin itseni juoksemaan juootoasemalta seuraavalle, vaikeeta oli.
 
Kokonaisuutena voin todeta, että Hawaiji oli juuri niin kova kisa mitä Tomppa sanoi. En usko, että mikään muu Ironman vetää sille vertoja. Ehkä Lanzarote pahimmillaan mutta kyllä täällä tuo lämpö ja kosteus ovat aivan oma lukunsa. No, tulihan se maali sitten joskus kun jaksoi nylkyttää. Varpaissa on aika kellokkaat, mutta muuten olotila on ihan normaali. Käsivarret ovat palaneet, samoin jalat eli rajat ovat kisa-asun mukaiset. Aikoinaan Nitti kysyi Magnukselta, onko tämä meidän kisa? Jos ei niin sitten tänne ei tulla, jos on niin valmistaumista ja treenaamista muutetaan sen mukaan. Lisäksi hän sanoi, että älä vastaa nyt vaan huomenna ja jokainenhan muistaa, mitä Magnus vastasi. Jos minulta kysytään nyt samaa, niin vastaan vasta huomenna. Hyvää yötä Suomi...minulla taitaa olla edessä "liskojen yö" eli pyörintää sängyssä, hikoilua ja rauhatonta nukkumista. Lisää kuvia tulee huomenna, kun tuo kuvien lataamainen tahmoo vielä enemmän kuin kirjoittaminen.

Ps: Taisin olla paras suomalainen eli ei ole helppoa ollut Jarmolla ja Samillakaan. Sen verran isot pippalotänä ovat etten ole heihin edes törmannyt. Tänään kyllä sain seisoa Chrissie Wellingtonin vieressä, eikä Ninalla kamera mukana.

15 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon kovasta suorituksesta! On se rajua leikkiä tuolla Konalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Juha, sitä se todella on. Sitä on vaikea edes sanoin kuvata mutta siitä näemmä selviää

   Poista
 2. Voihan vehnä! On se äijä! Jumankauta sentään! Suomen paras vuonna 2012 Konalla!

  Helketin hienoa, että osaat mennä omien resurssien mukaan ja tulla järjissäsi maaliin (jos se nyt on edes mahdollista!). Voitit monta maailman kärkiukkoa, jotka jäi matkan varrelle.

  Vielä joku päivä mä.... :nyöks nyöks:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jouni, reitillä ajattelin, että menen suoraan tiputukseen jos täältä selviän, ei onneksi tarvinnut. Pauli laittoi minulle viestin fb:ssä "tuska on väliaikaista luvovuttaminen ikuista" ei mulla tullut onneksi edes mieleen luovuttaa. Kiva muuten voitaa vanhanäkkärit ja kumppanit ;-)

   Poista
 3. Hienoa, onneksi olkoon Ironmanille! Katseltiin kisaa niin pitkään kun pysyttiin hereillä, olisi ollut kiva nähdä vähän enemmän teitä age groupereitakin! Kamera tuntui seurailevan vain pro-urheiljoita, upeaa menoa toki sekin. Mukavaa loppulomaa! ja tervetuloa takaisin Suomeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Pia, minä en ole koskaan Suomessa jaksanut valvoa mokoman takia. Onneksi on VHS nauhalla Paulin kisat 90 luvulta, niitä on kokemani mukaan nyt mukava katsoa vähän eri kantilta. Niin ja Agegropereita oli todella valtaosa kisalijoista ilmeisesti 1600 tai jotain

   Poista
 4. Onneksi olkoon IRON MAN!!!!! Yritin bongata sut "hot cornerissa" sekä keskustan Hualalain ylämäessä, mutta et osunut silmään. Upea suoritus, jäi sinne pro-sarjalaisiakin matkalle tänä vuonna ja monia tuotiin ambulansseilla lääkintätelttaan... WOW!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kari, mä vedin sen mäen täpöillä ylös ja muut siihen huojumaan, no ei nyt sentään. Siinä oli varmaan älytön suhina kun tuntui itsestäkin, että kilpalioit oli joka puolella. Tänään loppubangettiin lähetän sinulle viestin puhelimeen. On muuten hienoa kun on tuttuja Hawajilla, pakko tulla takas morjestamaan ;-)

   Poista
 5. Onnee hienosta suorituksesta! Turun masterskisoihin sitten mitali mukaan näytettäväksi, jos olette tulossa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kipa! Turun Masterit jäävät nyt väliin kun täältä tullaan niin myöhään edellisenä perjantaina. Mutta seuraaviin sitten...

   Poista
 6. Onneks olkoon! Aivan sairaan hyvin vedetty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iina! Tsemppiä treeneihin tämä Suomen joukkue oli aika pieni eli...

   Poista
 7. Onnittelut upeesta suorituksesta maailman kovimpien joukossa! On ollu upeeta lukea näitä juttuja sieltä laavakentiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun olet jaksanut lukea näitä juttuja. Niillä on ollut yli 4000 lukukertaa, josta minä minä olen aivan suunnattomasti yllättynyt. Juttuja on myös ollut kiva kirjoittaa, jatketaan harjoittelua ja kirjoitamista

   Poista
 8. Matti!

  Saitko nukuttua vai menikö normi-kaavalla, eli klo 5 ylös? Onko Ulla reenannu kovaa siellä?

  VastaaPoista