maanantai 10. kesäkuuta 2013

Kotimainen triathlonkesä 2013 avattu

Kesän 2013 ensimmäiset SM-kisat Hyvinkäällä järjestettiin hyvissä olosuhteissa ja kisapaikka oli erittäin hyvä triathlon-tapahtumalle. Meidän perheestä kisaan oli ilmoittautunut kolme henkilöä. Minä jouduin jättämään kisan väliin, kun tuli kesäflunssan oireita ja pari edeltävää yötä meni rykiessä. On muuten aika vaikeaa olla järkevä ja jättää kisaamatta, kun ei ole oikeasti kipeä, pelkkää rykimistä ja kurkkukipua. Yritin ajatella järkevästi ja miettiä kesän tulevia tapahtumia eli Sweitsin kisaa heinäkuun lopussa. Jos nyt olisin kisannut ja sairastunut kunnolla, niin sitten en olisi voinut treenata pitkään aikaan ja sillä olisi varmasti huonompi vaikutus. Aluksi ajattelin, että otan pyörän ja varusteet mukaan ja teen päätöksen osallistumisesta vasta lauantai aamuna, sen hetkisen tuntemuksen mukaan. Sen verran epäilin omaa järkevyyttäni, että jätin omat varusteeni Kuopioon ja pakkasin vain Ninan ja Akin varusteet. Ei muuten ole helppoa olla valmentaja/huoltaja, kun omat juniorit kisaavat. Jännittää jopa enemmän, kuin oma osallistuminen.


Vähän jännittää!

Nyt kun olin yleisön joukossa kisoissa kiinnitin huomiota asioihin, joita ei kisailijana huomaa. Vaikka Sääksijärvi oli hyvä paikka triathlonkisalle ei se yleisön kannalta ollut paras mahdollinen. Mielestäni ongelma triathlonkisoissa on se, ettei siellä ole tarpeeksi tapahtumaa yleisölle. Kuka sitä jaksaa katsoa, kun porukka katoaa järvelle, säheltää hetken vaihdossa, katoaa pyöräreitille, säheltää vaihdossa, katoaa juoksureitille ja lopuksi nähdään kuka tulee ensimmäisenä maaliin. Miksi se on niin vaikeaa antaa yleisölle väliaikoja ensimmäiseltä poijulta ja uinnin puolesta välistä, ehkäpä sen voisi toteuttaa ainakin kärkipään osalta. Lajin luonteeseen ja historiaan kuuluu tietenkin yksinäiset kamppailut mies miestä vastaan, mutta kyllä kilpalijatkin olisivat kiinnostuneita tietämään pyöräilyn ja juoksun aikana, mikä on tilanne. Suunnistuksessakin seurataan näytöllä eteneviä pallukoita, olisiko siinä mahdollisuus myös triathloniin eli ainakin kuuluttaja näkisi tilanteen kokoajan ja välittäsi sen yleisölle sekä kilpailijoille. Kisojen kuuluttaja on mielestäni avainhenkilö tunnelman luomisessa ja hänen tehtävänsä ei ole varmastikkaan helppo. Tunnen yhden "moottorileuan", joka onnistuu siinä hyvin eli pisteet Tuovisen Akille. 


SM-miehet yleinen ja junnujen startti

Meidän pesue selviytyi hyvin kisasta ja molemmille näytti tulevan lisää treeni-intoa kun kaverit menivät kovempaa. Mistä lienee innostuksen noin hölmöön lajiin löytäneet, golfissa pääsisi paljon helpommalla, sen kun löisi pallon reikään. Nyt kun triathlonin suosio on noussut aivan eri lukemiin kuin muutama vuosi sitten, on kisoissa tunnelmaa ja säpinää aivan eri lailla. Yleisissä SM-sarjoissa ei kuitenkaan ole tungosta, vaan masterit ja kuntoilijat luovat tapahtuman. Silloin kun minä aloitin piti SM-kisoihin karsia paikkansa siten, että edellisen vuoden 50 parasta sai paikan ja 50 seuraavaa karsi paikan kauden eka kisoissa. Sitä oli jo "pro", kun pääsi SM-kisoihin samalla viivalle Pauli Kiurun ja kumppaneiden kanssa.SM naisten ja junnujen startti

Hymyä huuleen ja turha jäkittäminen pois kisoista, niin kaikilla on paljon mukavampaa ja tuloksiakin alkaa tulla. Alexander Stubb on tuonut todella paljon hyvää meininkiä triathloniin, nyt pitäisi löytää yleiseen sarjaan uusi valovoimainen tähti, joka pärjää maailmalla ja sitä kautta myös "suuri yleisö" lue media kiinnostuisi hänen tekemisistään ja lajista. Jos ruotsalainen melkein voittaa Olympia-kultaa triathlonissa, niin luulisi siihen myös suomalaisenkin pystyvän. Hyviä treenejä kaikille!        

Alle 23 vuotiaiden nopeimmat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti