tiistai 6. tammikuuta 2015

Säilytä vahvuutesi ja vahvista heikkouksiasi

Hyvää vuoden alkua kaikille! Aloitanpa vuoden 2015 blogin muistelolla. Elettiin vuoden 1993 loppiaispäivää, pakkasta oli about 28 ja olin päättäyt hiihtää kaksi tuntia. Minulla oli ensimmäinen triathlonharjoittelukausi meneillään. Siispä Euromarketista ostetut Karhut jalkaan ja Kemin Takajärvenlenkille kiertämään. Ei luistanut ei, kauhea ininä ja natina kuului suksen pohjista. Muistaakseni etenin pari tuntia ja sykkeet hakkas kokoajan punaisella. Tulin kotiin ja akin 1-vuotis synttäritjuhlat alkoivat. Juhlien päätytyyä ihmettelin, että onpa outo olo. Mittasin kuumeen ja sitä oli n. 39° viltti ei pysynyt päällä, kun tuli niin kauheita horkkakohtauksia. Oliko järkee vai ei? Olenko viisastunut ja oppinut jotakin? Ehkäpä jotakin ainakin vauhti on parantunut ja tänään en lähtenyt hiihtämään, kun pakkasta on 19,7° ja Puijolla varmaan enemmän. Otimme päivänsankarin kanssa  muutaman kuvan ja Aki opetti minulle uintia ja muitakin harjoituksia varten liikeitä, jotka avaavat ja valmistavat kehoa tulevaan harjoitukseen. 

Ajattelimme tehdä muutamia blogeja, joissa yritämme antaa vinkkejä harjoituksiin. Itselläni ainakin on sellainen vika, että tulee tehtyä samoja liikkeitä ja liian usein alkulämmittely jää heikoksi, usein myös loppuverryttely. Nyt olen yrittänyt parantaa tapani ja se on ollut palkitsevaa, koska on itse huomannut kehittyvänsä. Kuten kuvista huomaatte parantamisen varaa liikkuvuudessa vielä on, mutta kehitys kehittyy.

Tässä muutamia liikkeitä tehtäväksi ennen uintia tai saliharjoitusta.


 1. Rinta ja hartiaseudun liikkuvuuden parantaminen. Ota itsellesi sopivan levyinen ote ja vie keppi päänyli niin että pieni venytys tuntuu hartiaseudulla. Kädet suoraksi ojennettuina. Lisää siihen kierto sivukautta, jolloin saat venytyksen enemmän kylkeen ja selänlihaksiin. Keskivartalo kokoajan aktiivisena liikkeen ajan ja lantio osoittaa eteenpäin!

2. Ylävartalokierto, jonka tarkoituksena on parantaa rintarangan liikkuvuutta. Jälleen keskivartalon tuki ja lantio osoittaa suoraan eteenpäin.
.
 3. Vartalonkierto keppi niskassa ja siitä voi samalla aloittaa taviutksen eteenpäin (rauhallisesti) ja pito keskivartalossa huomioiden. Tähän liikkeeseen hyvä lisä on sama liike tehtynä istuen ja lyhyellä kierrolla.

4. Melonta kyykyllä. Tämä liike nostaa jo hieman sykettäkin ja lämmittää kehoa hyvin. Muista rento liikkuvuus ja hyvät ojennukset, jalat hartioiden leveydellä. Selkä suorana ja kierto mahdollisimman laajalla liikkeellä.

 5. Valakyykky, jonka jälkeen voi liikkeeseen yhdistää tempauksen tarkoituksena on parantaa koko vartalon liikkuvuutta ja räjähtävyyttä. Kun valakyykkyyn alkaa liikkuvuus riittää, voi keppiin lisätä hieman painoakin.


 6. Käsillä seisonta parantaa kehonhallintaa ja keskivartalonpitoa. Tätä en uskalla vielä tehdä uimahallin kaakelilla, ehkä kesällä. Vaikeutta saa lisää tekemällä sen ilman seinätukea tai tasapainopallon puolikkaalla (en vielä pysty) ja voihan tuossa punnertaakin, jos jaksaa.

Liikkeitä on hyvä tehdä oman tuntemuksen mukaan niin että paikat saadaan auki ja lämpimiksi, kuitenkin reilu parikymmentä toistoa/puoli/liike!
         
Toivottavasti antamistami vinkeistä on iloa ja hyötyä. Korostan, että nämä eivät ole mitään tieteelliseen tutkimukseen perustuvia, mutta omat kokemukset ovat olleet kannustavia. Varmaan samoja liikkeitä löytyy lähes joka oppaasta ja treenikirjasta, kun lisäät nuo omaan valikoimaasi sinulla on jo kuusiliikettä lisää käsienheilutteluun ja -pyörittelyyn, jotka ovat myös tärkeitä. Äläkä unohda olkapääjumppaa sekä syviä lihaksia!   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti